Nav Toggle

Hesketh Hall, Port Sunlight

Residential Conversion
Hesketh Hall, Port Sunlight
Hesketh Hall, Port Sunlight
Hesketh Hall, Port Sunlight
Hesketh Hall, Port Sunlight
Hesketh Hall, Port Sunlight
Hesketh Hall, Port Sunlight
Hesketh Hall, Port Sunlight
Hesketh Hall, Port Sunlight
Hesketh Hall, Port Sunlight
Hesketh Hall, Port Sunlight
Hesketh Hall, Port Sunlight
Hesketh Hall, Port Sunlight
Hesketh Hall, Port Sunlight
Hesketh Hall, Port Sunlight
Hesketh Hall, Port Sunlight
Hesketh Hall, Port Sunlight
Hesketh Hall, Port Sunlight
Hesketh Hall, Port Sunlight

Client: Port Sunlight Village Trust
Project: 14 apartments, Hesketh Hall
Location: Port Sunlight, Wirral
Contract Value: £1.5m
Completion Date: September 2014

The Conversion of the Grade II Hesketh Hall into 14 apartments, in a mix of one and two bed units was completed in September last year. Hesketh Hall was designed by J.J. Talbot and built in 1902/3 as a Technical Institute. Changes in work patterns and social circumstances following world War 1, saw the buildings second phase of use emerge as the headquarters of the Port Sunlight branch of the Royal British Legion, providing concert halls, a billiard room and other social facilities. The British Legion vacated the building in 2010 and the Port Sunlight Village Trust raised the funds to restore the badly neglected building and convert the structure for residential use. Alterations to the exterior are minimal and much of the interior character has been retained.

The objective was to bring new life into an existing redundant building. The former hall was not only one of the principle civic buildings but also and stood at a gateway position to Port Sunlight Heritage Village. The building had been vacant for some years and had suffered from general lack of repair over the proceeding decades.

The brief required the external shell to be fully restored whilst the interior would be converted into 14, 1 & 2 bed apartments.

The internal works involved a full remodelling and alteration including the removal of stair cases, opening up of the basement and attic areas, and the sub division of the main hall to form mezzanine apartments. Much dialogue was required with the planners and English Heritage to obtain permission for the works. Whilst the internal environment had suffered much damage, there remained the desire to restore and retain where possible, and adopt a strategy of new/old where remodelling took place. The building was not originally designed to accommodate apartments, so much design skill was required to show empathy to the existing structure whilst acknowledging the requirement to create a modern living environment:

• Careful integration of ‘green’ technology and M&E installations
• Thermal upgrades
• ‘Slimlife’ double glazing to individual ‘Georgian’ windows
• Acoustic separation
• Sympathetic finishes and appearance

When discussing our Heritage works, Lionel Bolland (CEO) of PSVT wrote:

“Port Sunlight Village Trust has been working with Paddock Johnson Partnership since 1999. We have a number of diverse needs because all of our properties are Grade II listed and fall within a conservation area. In addition we have a large number of vulnerable and elderly tenants. Paddock Johnson have assisted us with the Sunlight Vision programme of major repair and refurbishment and we have found their services to be not only of a high professional standard but they have also taken account of our particular situation and ensured that our tenants have received sympathetic consideration during these works”.